Header

De svenska Medelhavsinstituten hotas av nedläggning

24 Okt-2014 | Skrivet av Mikael Johansson i Okategoriserade

I regeringens budgetproposition som offentliggjordes den 23/10 föreslås i ett kortfattat, nästintill undangömt, stycke (s. 308) besparingar på de svenska Medelhavsinstituten i Rom, Athen och Istanbul. Det föreslås även att statens finansiering av instituten upphör helt fr.o.m. 2017. Resultatet blir med stor sannolikhet att dessa värdefulla forskningsinstitut tvingas stänga ner sin verksamhet, eftersom den statliga finansieringen utgör 90 % av deras budget.

Instituten är nödvändiga för den svenska arkeologiska verksamheten i Medelhavsländerna, men de är även viktiga för språkforskare, religionsvetare, historiker och konstnärer. De bidrar till internationella och tvärvetenskapliga samarbeten, alltså just den typ av samarbeten som efterfrågas från statens sida.

Som forskare och lärare i bland annat grekiska och latin vid Göteborgs universitet kan jag inte tillräckligt beskriva hur viktiga dessa institutioner är för mig och mina studenter.

Förslaget har redan väckt stora protester i media och på nätet. På Facebookgruppen Rädda Medelhavsinstituten finns länkar till flera inlägg i denna debatt:

https://www.facebook.com/medelhavsgate?ref=profile

För dig som vill protestera mot besparingarna finns en protestlista här:

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Medelhavsinstitut

Följ bloggen med RSS Du kan svara, men inte pinga.

Kommentera inlägget

Göteborgs universitet förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande.

Din epost-adress kommer inte publiceras. Namn och epost är obligatoriska fält.

*