Header

Snart är det semestertider!

11 Jun-2014 | Skrivet av Gunhild Vidén i Latin

Vår klassiska blogg har inte varit lika aktiv under våren som den var under hösten. Dagarna har fyllts av undervisning, forskning, handledning, administrativa uppgifter, med andra ord det som hör till vardagen på ett universitet. Nu ser många med oss säkert fram mot semestern, och som vanligt kommer vi säkert att tycka att den gick alldeles för fort när den väl är över! Men det är kanske inte så konstigt: semestris på latin betyder ju ”en period på 6 månader”, sammansatt av orden sex (6) och mensis (månad). Då är det ju inte så konstigt att ordet ”semester” i många andra språk betyder ”termin” – även om en nutida termin sällan är sex hela månader så kommer det onekligen närmare den ursprungliga betydelsen. Det latinska ordet ”terminus”, som det svenska utbildningssystemet har valt i stället, betyder gräns, slut, så det är ju inte särskilt logiskt att vi svenskar använder det om en period som sträcker sig över längre tid.

Som student eller skolelev har man inte semester utan ferier. Naturligtvis är även detta ett latinskt ord: ”feriae” (ordet finns bara i pluralform) betyder helgdag, dag för en religiös festival, och så småningom också ledig dag utan några religiösa förtecken. Skol- och universitetsferierna sträcker sig genom juni, juli och augusti. Månaden juni har sitt namn efter gudinnan Juno, Juppiters hustru. Juli hette ursprungligen Quinctilis, och augusti hette Sextilis. I dessa namn döljer sig räkneorden 5 och 6. Detta var alltså årets femte och sjätte månader, liksom september fortfarande innehåller räkneordet 7, oktober ordet 8, november 9 och december 10. Men stopp lite, december är ju årets 12:e månad?!? Nej, ursprungligen började det romerska året 1 mars, och då blev förstås juli den femte månaden osv. Du kan läsa mer om romersk tideräkning i material som du återfinner på Svenska klassikerförbundets hemsida, www.klassikerforbundet.se. Under fliken Gymnasium, Material och tips, hittar du mycket skojigt.

Månaden Quinctilis fick så småningom namn efter Julius Caesar, och Sextilis fick namn efter kejsar Augustus. F ö är det i år 2000 år sedan den senare dog.

Och i väntan på att vi ska kunna fira Augustus i hans egen månad tillönskas alla läsare glad sommar!

Gunhild Vidén

Följ bloggen med RSS Du kan svara, men inte pinga.

Kommentera inlägget

Göteborgs universitet förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande.

Din epost-adress kommer inte publiceras. Namn och epost är obligatoriska fält.

*