Header

Klassiska språk: döda eller levande?

29 Okt-2013 | Skrivet av Gunhild Vidén i Okategoriserade

Vi som jobbar med klassiska språk får ofta frågan om varför man jobbar med döda språk. Då blir förstås motfrågan vad man menar med ett dött språk? Svaret blir oftast att ingen talar det längre. Det stämmer onekligen att ingen längre talar latin som sitt modersmål, och att den grekiska som talas idag skiljer sig från den grekiska som Sokrates talade (precis som dagens svenska skiljer sig från vikingarnas språk). Men samtidigt talar vi alla grekiska och latin dagligen och stundligen – det är bara det att vi inte är riktigt medvetna om det. En mycket stor del av det internationella ordförrådet, alltså ord som går att identifiera i många olika språk även om de har fått lite olika former, härstammar från latin och grekiska. I den mening jag just skrev är t ex ”internationella” och ”identifiera” sådana ord. Latin och grekiska fortsätter att vara produktiva, på det sättet att ordstammar, prefix (bitar som sätts framför ordstammar, t ex ”inter”) och suffix (bitar som sätts efter ordstammar) används för att bilda nya ord. Detta är särskilt utbrett i t ex teknisk och naturvetenskaplig terminologi, där nya ord behövs för nya företeelser och produkter.

Men finns det verkligen ingen som pratar latin idag? Latin har faktiskt ställning som officiellt språk i ett land, nämligen Vatikanstaten. Det andra officiella språket är italienska, och man kan nog lugnt räkna med att det är italienska som används i de allra flesta muntliga sammanhang. Latin blev dock använt i ett speciellt sammanhang ganska nyligen, nämligen vid den presskonferens där Benedictus XVI abdikerade från påvestolen. En italiensk tidning kom före kollegerna med detta scoop, på grund av att deras utsända journalist hade läst latin och förstod direkt vad påven sa!

Gunhild Vidén, latin

Följ bloggen med RSS Du kan svara eller lämna en trackback.

1 kommentarKommentera inlägget

Göteborgs universitet förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande.

Din epost-adress kommer inte publiceras. Namn och epost är obligatoriska fält.

*